Volatiliteit

Schommelende prijzen door speculatie?

De wereldmarkt voor levensmiddelen staat bekend om zijn schommelende prijzen. Deze schommelingen worden vaak aangedreven door speculatie en volatiliteit. Laten we eens dieper ingaan op hoe deze factoren de markt beïnvloeden en hoe inkoopsamenwerking een slimme strategie kan zijn om met deze uitdagingen om te gaan.

Speculatie op de prijzen van levensmiddelen

Met het speculeren op de prijzen van levensmiddelen als graan, maïs of soja kan veel geld worden verdiend. In 2007 mislukte bijvoorbeeld de graanoogst en zagen speculanten direct hun kans. Zij stapten over van de aandelenbeurzen en financiële markten naar de agrarische termijnmarkten. Speculanten houden wel van wat leven in de brouwerij en al die schommelende prijzen bieden speculanten kansen om te verdienen.

Wat veroorzaakt de schommelingen in prijzen van agrarische grondstoffen?

De belangrijkste factor die de prijs van grondstoffen beïnvloedt, is de ontwikkeling van de productie. In tijden van tekorten stijgen de prijzen hard, in tijden van overschot dalen ze flink. En die productie kan gedurende het jaar schommelen, omdat deze sterk afhankelijk is van het weer. Een tweede belangrijke factor is de ontwikkeling van de vraag. De vraag schommelt minder sterk dan de variatie in productie en is dan ook beter voorspelbaar.

Volatiliteit… schommeling van prijzen

Agrarische grondstoffen worden niet alleen op fysieke markten verhandeld, maar ook op termijnmarkten. Op deze termijnmarkten zijn tevens beleggers en speculanten actief. Er is sprake van speculatie als de koper of verkoper geen onderliggende fysieke behoefte heeft. Speculanten proberen te verdienen aan een prijsstijging of -daling.

Dergelijke speculatie vergroot prijsschommelingen, ook wel de volatiliteit van de markt genoemd. Deze volatiliteit kan de markt onrustig maken. Want hoe maak je je plannen als bedrijf in de keten, hoe koop je in, hoe investeer je als je door al deze schommelingen wordt beïnvloed?

Inkoopsamenwerking als oplossing

Inkoopsamenwerking biedt organisaties de mogelijkheid om schaalvoordeel te behalen en de risico’s van volatiliteit te verminderen. Door kennis, expertise en middelen te delen, kunnen organisaties kosten bespaAren en hun onderhandelingskracht vergroten.

Indusource

Indusource volgt de marktontwikkelingen dagelijks, signaleert trends en ziet de vraag naar oplossingen tot samenwerking toenemen. Daarom bieden wij een op maat gemaakt inkoopportfolio, afhankelijk van uw wensen en behoeften, met meerwaarde die in de volgende punten tot uiting komt:

  • Kennis op het gebied van food en non-food.
  • Financiële knowhow die besparingen en efficiencyverbeteringen oplevert.
  • Ontzorgen op diverse vlakken zodat u meer aandacht kunt besteden aan uw eigen kernproces.
  • Onafhankelijkheid met advies op maat.
  • Netwerk met ruim 80 jaar aan inkoopervaring.
  • Actualiteit en innovativiteit, als marktleider lopen we voorop in nieuwe ontwikkelingen.

Inkoopsamenwerking is een effectieve strategie om de volatiliteit en speculatie in de markt voor levensmiddelen aan te pakken. Door samen te werken kunnen organisaties kosten besparen, risico’s verminderen en hun concurrentiepositie versterken in een steeds veranderende marktomgeving.

Meer artikelen.