Volatiliteit

Volatiele inkoopprijzen bedwingen door samenwerking

Hoe kun je door een samenwerking op het gebied van inkoop de prijzen van een volatiele markt het hoofd bieden.

Introductie

In de wereld van inkoop is omgaan met volatiele inkoopprijzen een uitdaging waar veel bedrijven voor staan. In deze blog duiken we dieper in op hoe samenwerking bij inkoop kan helpen in het bedwingen van inkoopprijzen en hoe Indusource daarbij van dienst kan zijn.

Wat is volatiliteit en waarom is het een probleem?

Volatiliteit verwijst naar de onvoorspelbaarheid en fluctuaties in prijzen op de markt. Voor bedrijven kan dit een groot probleem vormen, vooral als het gaat om inkoop van essentiële producten en grondstoffen. De onzekerheid rondom prijzen kan leiden tot financiële instabiliteit en operationele uitdagingen.

Volgens een artikel van FoodPro Network zijn cacaoprijzen vrijdag gestegen tot boven de $11.000 per ton, een toename van meer dan 150 procent sinds het begin van het jaar (FoodPro Network, 2024). Op 30 april is de cacaoprijs weer gezakt met 27% naar 8.405 dollar per ton. De recente stijging en daling van cacaoprijzen en de daaropvolgende problemen in de cacaomarkt benadrukken de volatiliteit en onzekerheid waarmee bedrijven worden geconfronteerd bij het beheer van grondstofprijzen.

Prijzen ontwikkelen zich continu. Volatiliteit kan een kans of juist een bedreiging vormen, maar het is hoe dan ook een belangrijk gegeven waar je met de inkoop van je producten rekening mee moet houden. Iets waar je je processen op moet zien in te richten. Hoe pak je dat aan? En welke voordelen biedt een inkoopsamenwerking?

Hoe helpt samenwerking bij inkoop ?

Samenwerking op het gebied van inkoop biedt een krachtige strategie om de impact van volatiliteit te verminderen. Door constante bewaking van de markt kunnen onze inkoopspecialisten de prijzen monitoren en hierdoor het juiste inkoopmoment bepalen. Dit resulteert in betere prijzen en risicospreiding.

Om je als bedrijf tegen de complexiteit en onzekerheid van een volatiele markt te weren, kan een inkoopsamenwerking uitkomst bieden. Indusource biedt een onafhankelijk strategisch inkoopplatform voor producenten in de levensmiddelenindustrie en probeert hiermee de verhoudingen binnen een keten in evenwicht te brengen. Met een diverse set aan inkoopmodules voor grondstoffen, verpakkingsmaterialen en diensten speelt Indusource in op de toenemende vraag naar een gedegen samenwerking.

Voordelen van een inkoopsamenwerking :

  • Vergroot kennis over producten, markten en bedrijven;
  • Verhoogt de efficiëntie binnen de keten;
  • Verhoogt professionaliteit van inkoop;
  • Vermindert transactiekosten en risico’s voor deelnemende organisaties;
  • biedt een verduurzaming van de keten.

Bij alle inkopen die er jaarlijks worden gedaan wil je de juiste kwaliteit voor de beste prijs, met inkoopprocedures die voldoen aan de regels. Het gaat ieder jaar weer om veel transacties met net zoveel leveranciers en dienstverleners. Onze inkoopspecialisten kunnen het verschil maken door kennis van het inkoopproces te combineren met inkoopvolume, inkooptools en actuele informatie van de markt, de klant en leverancier. Als groep kunnen onze inkopers voor hun klanten op maat onderhandelen.

Indusource biedt binnen haar inkoopmodule:

  • Sourcing
  • Leveranciersselectie
  • Contractmanagement
  • Artikelbeheer

Conclusie

Structurele samenwerking door middel van een gemeenschappelijke inkooporganisatie helpt bedrijven een behoorlijke stap verder bij de professionalisering van hun inkoopfunctie. Door onze inkoopkennis en constante monitoring kunnen ook kleinere ondernemingen zich verzekeren van de beste professionele ondersteuning bij al hun inkoopprocessen en volatiliteit het hoofd bieden.

Meer artikelen.