Inkoopgroep

De markt van Energie

In deze blog duiken we verder in de markt van energie en onderzoeken we de verschillende factoren die deze markt beïnvloeden. Van volatiele marktprijzen tot geopolitieke ontwikkelingen 

Factoren die de energiemarkt beïnvloeden 

Bij het opstellen van een strategie voor het inkopen van energie zijn verschillende factoren van belang. Deze factoren variëren van marktprijzen tot geopolitieke ontwikkelingen en omvatten: 

 • Olieprijzen 
 • Kolenprijzen 
 • CO2-prijzen 
 • LNG-aanvoer 
 • Gasvoorraad in Europa  
 • Weersomstandigheden en waterstanden  
 • Opwekking van zon, wind en water  
 • Vraag naar gas en elektriciteit 
 • Politieke factoren 
 • Nieuwsberichten 

Tips voor het optimaliseren van energieconsumptie en kostenverlaging: 

Als bedrijf is het cruciaal om energieverbruik onder controle te houden. Door regelmatige energie-audits uit te voeren, efficiëntieverbeteringen door te voeren en sluimerverbruik te signaleren en aan te pakken, kunt u kosten besparen. Met de juiste aanpak draagt u niet alleen bij aan een duurzamere toekomst, maar optimaliseert u ook de prestaties van uw bedrijf.  

Belangrijkste risico’s bij energie-inkoop en beheer: 

Bij het inkopen van energie is het van essentieel belang om te bepalen welk risico u als bedrijf bereid bent te nemen. Er zijn verschillende markten waarop gehandeld kan worden, namelijk de dagmarkt (spotmarkt) en de termijnmarkten voor toekomstige leveringsjaren. Op de termijnmarkten wordt een risicopremie opgezet door de commodity markt. De spotmarkt is erg gevoelig en volatiel vanwege vraag en aanbod, maar ook door de invloed van energie uit zon en wind. Hoewel de dagmarkt hogere risico’s met zich meebrengt, biedt het soms lagere tarieven. Het is cruciaal voor een bedrijf om te bepalen welk risiconiveau het bereid is te accepteren bij het opstellen van een inkoopstrategie voor energie.  

Zijn stabiliteit en vaste tarieven belangrijk, of kiest u voor meer volatiliteit en spotprijzen? 

Elementen die momenteel de meeste fluctuatie veroorzaken in energie- en gasprijzen: 

De energiemarkt werd de afgelopen 3 jaar gedomineerd door gas. Momenteel spelen meerdere cruciale factoren een rol bij het beïnvloeden van de prijzen. Denk aan LNG (vloeibaar aardgas), de opwekking van duurzame energie, weersomstandigheden (inclusief waterstanden in Europa), de geopolitieke situatie in Israël, mogelijk toenemende vraag vanuit de Aziatische economie, en het aanbod van Franse kerncentrales (EDF). Wat deze factoren gemeen hebben, is dat ze moeilijk te voorspellen zijn. Dit maakt de energiemarkt uitermate boeiend maar zeer lastig te voorspellen.  

Indusource als energiepartner  

Wat zijn de voordelen van een inkoopsamenwerking met Indusource? 

 1. Deskundigheid: Bij Indusource beschikken we over een team van experts op het gebied van energie-optimalisatie en inkoop. We hebben jarenlange ervaring en kennis van de energiemarkt, waardoor we onze klanten kunnen voorzien van advies en ondersteuning.
 2. Maatwerkoplossingen: We begrijpen dat elke organisatie uniek is en verschillende behoeften heeft als het gaat om energie. Daarom bieden we maatwerkoplossingen die zijn afgestemd op de specifieke vereisten van elke klant. Of u nu op zoek bent naar kostenbesparingen, duurzame energieoplossingen of risicobeheerstrategieën.
 3. Continue ondersteuning: Onze betrokkenheid bij onze klanten eindigt niet nadat het project is afgerond. We bieden voortdurende ondersteuning en monitoring om ervoor te zorgen dat de inspanningen voor energie-optimalisatie succesvol blijven op de lange termijn. 
 4. Zorgvuldige leveranciersselectie: Bij Indusource evalueren we zorgvuldig leveranciers om ervoor te zorgen dat ze voldoen aan de behoeften en verwachtingen van onze klanten. Door een grondige beoordeling van leveranciers kunnen we de juiste match maken tussen de behoeften van onze klanten en de voorwaarden die door de leveranciers worden opgesteld. 

 

Meer artikelen.

Uitnodiging
Ontbijtsessie.

CSRD & ESG Richtlijn

Lelystad
26 juni 2024
08:30 – 11:00 uur

Dit zal sluiten in 0 seconden